Lokale gewoonten

Fooien
Gebruikelijk is fooi te geven, in een restaurant of hotel, bij kapper of spa. Het gemiddelde inkomen ligt erg laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling op het inkomen.

Bedelen
Vooral in de grote steden op toeristische plaatsen wordt gebedeld. Hoe zielig het soms ook lijkt, ga er niet op in. Vaak worden deze mensen ingezet om te bedelen en moeten ze hun opbrengst afstaan. Als je toch iets wilt doen, geef ze dan brood of fruit.
 
Afdingen
Wordt alleen op de meest toeristische plekken gedaan, verder niet. Bedenk dat voor ons een dubbeltje meer of minder weinig uitmaakt. Voor de lokalen kan een paar dubbeltjes op een dag wel of geen eten betekenen.
 
Echtheid van artikelen
In Vietnam is het toverwoord ‘same same’. Echter, meestal het is een kopie van een origineel. Of het een CD, DVD, een sportmerk of tassenmerk is, in de meeste gevallen gaat het om vervalste artikelen tegen zeer lage prijzen. Alleen in officiële winkels (van Nike, Adidas, Gucci etc) is het doorgaans het originele artikel en betaal je ook de ‘normale’ prijs.
Ook worden er nog wel eens souvenirs verkocht, waarvoor (zeldzame) dieren of schelpen zijn gebruikt. Laat deze liggen en bevorder de roof op deze dieren niet ! Hou er bij het kopen van bovenstaande artikelen rekening mee dat het strafbaar is om deze in te voeren in Europa en dit tot fikse boetes kan leiden.
Veiligheid
Vietnam is een veilig land om te reizen. Maar ook hier vindt diefstal plaats, m.n. in de grote steden. Let goed op je tas en bezittingen en hou deze niet aan de kant waar de scooters rijden. Gebruik in hotels de daarvoor aanwezige kluisjes op de kamers. Breng niemand in de verleiding door waarden te laten slingeren.
 
Veiligheid in verkeer
Vooral in de grote steden rijden er duizenden brommers en is het een kunst om over te steken. Loop langzaam over, kijk de berijders aan, maar aarzel of stop niet! Je zult merken dat ze voor of achter je langs rijden. Zelf rijden in auto of op brommer is niet toegestaan onder de Vietnamese wet.
Stekkers en stroom
Stroom is 220 volt. Er zijn verschillende stekkers en stopcontacten in omloop. Hou er rekening mee dat stroom kan uitvallen, zeker buiten de grote steden.

Internet en mobiel bellen:
Bijna in alle hotels, restaurants en bars is gratis WiFi aanwezig. Het mobiele netwerk in Vietnam werkt zeer goed, vaak zelfs in afgelegen gebieden.
 
Taal
Er wordt Vietnamees gesproken, een 6-klanken taal met Romeins schrift. Over het algemeen spreekt men weinig Engels, hoewel het onder de jongeren beter wordt. In hotels word je over het algemeen goed te woord gestaan,  de uitspraak leidt nog wel eens tot misverstanden.
Openingstijden
Winkels: 7 dagen per week
8:00 – 21:00 uur
Musea: doorgaans di-zo 8:00 - 11:30 en 14:00 - 16:30 uur
Autoriteiten: doorgaans ma-vrij
8:00-11:30 en 14:00-16:30 uur
In Vietnam worden meestal 3-poots stekkers gebruikt. Het is handig om een adapter mee te nemen. Een wereld adapter SKROSS World Travel Adapter Pro kun je later ook in andere landen gebruiken.