Lokale gewoonten en reisinformatie


Groeten
Thai zijn erg vriendelijk en zullen je begroeten met 'Sawadee kha' (vrouwen) of 'Sawadee krap' (mannen). Je kunt terug groeten door beide handen tegen elkaar te vouwen voor het lichaam en een lichte buiging te maken. Doe je hoed of pet af om respect te tonen. Respecteer altijd ouderen. Als iemand ouder is dan jij, kun je ze aanspreken met 'Pee'.

Gedrag
Thaise mensen zijn erg vriendelijk. Het wordt niet gewaardeerd als je in het openbaar je geduld verliest of emotie toont. Volgens boeddhistisch gebruik moet je niet iemands hoofd aanraken, ook niet van een kind. Het hoofd wordt beschouwd als het hoogste deel van het lichaam.

Taal
Thai is de officiële taal met een uniek alfabet en schrift. In de toeristische gebieden spreken de meeste mensen Engels, maar in de meer afgelegen gebieden spreekt niet iedereen Engels.

Tolerantie
Soms moet je geduld hebben, zeker bij het bestellen van eten, de rekening betalen of als je moet wachten. Bedenk ook dat Engels een vreemde taal is en niet gemakkelijk voor Thai.

Tempelgewoonten
Een vrouw mag een monnik niet aanraken of de hand schudden. Als je een tempel of de Grand Palace bezoekt moet je geschikte kleding dragen, die knieën en schouders bedekt. Je moet schoenen altijd uittrekken voordat je de tempel betreedt, evenals een hoed of pet. Als je gaat zitten, draai dan de onderkant van je voeten weg van een heilig beeld of een monnik. Boeddhabeelden worden 'gewassen' door er water overheen te scheppen. Dit moet je doen met het Boeddhabeeld van de dag dat je bent geboren. 

De Koning
Thaise mensen hebben een diep gevoel van liefde en respect, in het bijzonder voor hun overleden koning, Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX). Daarom mag je nooit een bankbiljet scheuren of op een rollende Thaise munt stappen, waarop het hoofd van de vereerde koning staat afgebeeld. Ga altijd staan wanneer het volkslied wordt gespeeld in de ochtend en begin van de avond op een perron, in openbare parken, op straat in provinciesteden en aan het begin van de film in de bioscoop. Er is een strenge wet voor het beledigen van de koning, dit geldt ook voor de huidige koning, Koning Maha Vajiralongkorn, officieel ook bekend onder de naam Koning Rama X.

Badkleding
Je mag niet naakt of topless op het strand zijn, vrouwen moeten geschikte badkleding dragen. Dit is vooral belangrijk op een aantal zuidelijke eilanden en stranden waar de lokale bevolking vaak moslim is. Waarschijnlijk zal een Thai je niet daadwerkelijk berispen, maar dat wil niet zeggen dat hij het goed vindt dat een buitenlandse vrouw topless zonnebaadt.
Stekkers en voltage
Thailand gebruikt 220V en de meeste stopcontacten hebben twee platte pinnen. Het is daarom raadzaam om een universele adapter mee te nemen.

Internet en mobiele telefoons
Internet cafes zijn wijdverbreid in de grote steden. Naast het gebruik van computers die per minuut worden getimed, kun je ook een pre-paid internationale telefoonkaart kopen voor internationale gesprekken. Wi-Fi-hotspots zijn wijdverspreid in hotels, winkelcentra en fast food outlets en cafés. Veel hotels hebben business centers met pc's aangesloten op het internet of op de kamer. In gemakswinkels, zoals 7-11 en Family Mart  verkopen ze lokale pre-paid en top-up SIM-kaarten en deze bieden goedkopere tarieven en internationale gesprekken, maar ook toegang tot internet. Deze zijn veel goedkoper dan het gebruik van je home-based service providers roaming-service.
Winkelen
Bangkok is een winkelparadijs, met enorme, blitse winkelcentra, warenhuizen en een overvloed van de straatmarkten. De hoofdstad Bangkok en de noordelijke stad Chiang Mai hebben uitstekende avondmarkten. Mooie souvenirs zijn Thaise zijde, aardewerk met glazuur, geschilderde paraplu's, lakwerk, tin, bamboe, houten en bronzen voorwerpen. Belastingvrije winkels liggen verspreid over het land en items kunnen worden gekocht en opgehaald van het vliegveld bij vertrek uit het land. BTW kan worden teruggevorderd als goederen in winkels met het label "BTW-teruggave voor toeristen" is gekocht en wanneer de minimum transactie 2.000 baht is (incl. BTW). Je moet een aanvraagformulier voor terugbetaling invullen en je paspoort tonen in de winkel. Cash terugbetalingen kunnen worden verzameld op de internationale luchthaven.
Het is verboden om Boeddhabeelden uit te voeren, want het is respectloos om Lord Buddha te gebruiken als een souvenir.

Kraampjes op straat en markten
Kraampjes in de straten van Bangkok en de belangrijkste toeristische bestemmingen verkopen alles, van eten, sieraden, T-shirts, horloges en dvd's. De grootste concentratie van straatkraampjes is op Patpong nachtmarkt, vol met toeristen. Hier kun je onderhandelen, te beginnen bij een derde van de vraagprijs om uiteindelijk wat hoger uit te komen. Det weekendmarkt Chatuchak heeft honderden kraampjes, variërend van antiek tot kleding, meubels en zelfs dieren. Er zijn mogelijkheden om aankopen te laten versturen naar het thuisland van de koper. Het dure Riverside Asiatique heeft een overvloed aan kraampjes en meer upmarket blitse winkels.

Entertainment en het nachtleven
Thailand is één van de meest opwindende plekken op aarde voor entertainment en het nachtleven. Van de verfijnde discotheken en pubs van Bangkok naar de relaxte charme van strandbars op de eilandresorts - Thailand heeft voor elk wat wils. Bijna elk land ter wereld is vertegenwoordigd in de hoofdstad, van Amerikaanse sportthema-bars, Australische steakhuizen, Britse pubs, Duits bierhuizen tot Japanse karaoke bars. Bioscopen zijn eerste klasse en liggen in bijna elk winkelcentrum. Live muziek is ook beschikbaar op veel plekken, dus mogelijkheden te over voor een leuke avond.

Fooien
Een fooi geven is heel gebruikelijk in Thailand. De salarissen zijn nog steeds laag en tips worden zeer gewaardeerd voor extra inkomsten.


Openingstijden
Winkels: 7 dagen per week
10:00 – 21:00/22:00 uur
Musea: doorgaans di-zo 10:00 - 18:00 uur
Autoriteiten: doorgaans ma-vrij
8:30-16:30 uur
Banken: 9:30-15:30 uur
Op sommige uren/dagen is verkoop van alcohol verboden.