Thailand en olifanten…dat vraagt om uitleg!


Een ritje op de rug van een olifant! Leuk! Of toch niet?
Op het eerste zicht lijkt het allemaal plezierig en onschuldig om op de rug van een olifant te rijden. We willen je echter graag wat meer achtergond geven over de waarheid.

Olifanten in Thailand werden vaak gebruikt in de houtindustrie, totdat dit in 1989 werd verboden. Daarna werden ze ingezet voor toerisme. Echter, jonge olifanten worden, vaak op illegale wijze, bij de moeder weggehaald en ondergaan een helse training om te kunnen voldoen aan de steeds stijgende vraag van toeristen. Toeristen die graag een tochtje op de rug van een olifant maken, om te genieten van de ongerepte, wilde natuur…  Wat deze toeristen vaak niet weten is dat de olifanten dagenlang opgesloten en slecht behandeld worden om hun 'wilskracht' te doorbreken. Ze moeten 'opgevoed' worden om nadien op een veilige manier ingezet te kunnen worden, in dienst van de toeristen…
Als hun ziel eenmaal 'gebroken' is, zijn ze onderdanig en worden olifanten urenlang ingezet voor de zogenaamde 'must-do' ritjes of leren ze de olifanten om voor publiek te schilderen, voetballen, dansen…en dit is een zeer winstgevende bezigheid. Ook zijn de houten zitjes zeer slecht voor een olifantenrug. Allemaal dus weinig respectvol voor de olifanten.

Olifanten zijn sociaal en leven graag in groep omdat ze behoefte hebben aan contact met soortgenoten. Ze eten tot 200 kg vers voedsel per dag, waarbij ze in de natuur al grazend aan bomen en struiken makkelijk 10 tot 15 km weg afleggen,ongetemd en in volle vrijheid. Uiteraard kost het onderhouden van een olifant veel geld. Echter, er zijn ook diervriendelijke manieren om toeristen te laten omgaan met deze indrukwekkende dieren en waarbij er wel geld verdiend wordt om de olifanten te voeden en een goed leven te laten hebben.

Daarom kiezen we bij BeenInAsia voor Olifantvriendelijke Tours, waar de olifant lekker olifant mag zijn! In de door ons voorgestelde olifantenparken of reservaten leven deze reusachtige viervoeters in harmonie met de natuur. Geen stoeltjes op de rug van de olifant, geen trucs, maar wel lekker badderen met de olifanten.

Wist je dat...

  • De Aziatische olifant, het Nationaal symbool van Thailand, vroeg in de jaren 1900 uitgeroepen werd tot beschermde diersoort
  • De olifant, waarvan slechts een beperkt aantal in het wild leeft, nog steeds met uitroeien bedreigd is