Beste tijd en plaatsen om te reizen in Sri Lanka


Sri Lanka is over het algemeen het hele jaar door een bestemming om te reizen, maar december tot half april wordt beschouwd als het hoogseizoen voor Europese reizigers. Als vakantiebestemming heeft Sri Lanka twee seizoenen: winter (november tot april) en zomer (mei tot oktober). Dit komt vooral door de twee moessonseizoenen. Het is belangrijk om te weten aan welke kant van het eiland je je in een bepaalde maand moet zijn, dit is het belangrijkste bij het plannen van welke locatie voor een strandverblijf.

Als je bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden (mei tot oktober) reist, raden we je aan richting de oostkust en de noordelijke regio's (Passikudha, Arugambay en Trincomalee) te gaan voor droog, zonnig weer en een lekkere zee. De west- en zuidwestkust kent regen en ruwe zeestromingen op dit moment. Het westen en zuidwesten hebben de beste weersomstandigheden tijdens de wintermaanden (van november tot april), wanneer het moessonseizoen vervolgens naar het oosten en noorden overgaat.

Er is ook een intermonsoonperiode in oktober en de eerste helft van november, wanneer regen en onweer op het eiland kunnen voorkomen. Dit verdwijnt naarmate december nadert, waarbij de omstandigheden in de tweede helft van november met de dag milder worden.

Zoals met veel Zuidoost Aziatische bestemmingen, wordt de periode van december tot half april beschouwd als het algemene piekseizoen qua weer in Sri Lanka (winter in Europa) en daarom wordt veel reizen gepland in deze periode.

Daarom passen we locaties en activiteiten aan naar gelang het seizoen, zodat je het beste uit je vakantie kunt halen en de beste delen van het eiland kunt bezoeken.

Tijdsverschil Sri Lanka

In de zomer ligt Sri Lanka 3,5 uur voor op Nederland, in de winter is het 4,5 uur.