Lokale gewoonten en reisinformatie


Minderheden
Myanmar is een enorm land en bestaat uit ongeveer 135 etnische groepen. Er zijn 8 grote rassen, Bamar, Shan, Karen, Rakhine, Chinees, Mon, Kachin, Indiërs en Chin. Ze hebben allemaal hun eigen tradities, dialecten en cultuur.

Groeten
De begroeting 'Minglabar' is geen origineel Birmese groet, maar tegenwoordig veel gebruikt. Je wordt begroet door beide handen, tegen elkaar gevouwen voor het lichaam en een lichte buiging. Het wordt zeer gewaardeerd als je de groet op dezelfde manier beantwoord. Neem je hoed of pet af als vorm van respect.

Gedrag
Birmese mensen zijn erg vriendelijk. Het wordt niet gewaardeerd als je in het openbaar je geduld verliest of emotie toont. Volgens boeddhistisch gebruik moet je niet iemands hoofd aan te raken, ook niet van een kind. Het hoofd wordt beschouwd als het hoogste deel van het lichaam.

Taal
Birmees is de officiële taal. Het script is afkomstig uit Zuid-India. Onderwijs in Engels werd verboden van 1966-1980, zodat de generatie die in deze tijd naar school ging geen Engels spreekt. De jongere, stedelijke bevolking spreekt Engels, maar in het binnenland weinig.

Tempel gewoonten
Een vrouw mag een monnik niet aanraken of de hand schudden. Draag geschikte kleding, die knieën en schouders bedekt. Je moet schoenen altijd uittrekken voordat je de tempel betreedt, evenals een hoed of pet. Als je gaat zitten, draai dan de onderkant van je voeten weg van een heilig beeld of een monnik. Boeddhabeelden worden 'gewassen' door er water overheen te scheppen. Dit moet je doen met het Boeddhabeeld van de dag dat je bent geboren. In Myanmar telt de kalender 8 dagen. Woensdag, de dag dat Boeddha werd geboren, is verdeeld in 2 dagen, één voor de middag, één na de middag.

Kleding
Zowel mannen als vrouwen dragen meestal nog steeds een traditionele 'longyi', een lange sarong. Elke regio heeft zijn eigen stijl en tradities. In stedelijke gebieden gaan jongeren meer en meer 'westerse' kleding, broeken en shirts dragen.
Als toerist word je verondersteld hun gewoonten te respecteren. Draag geen shorts of korte rokjes en bedek knieën en schouders. Het is handig om een sarong mee te nemen. Als je naar Inle Lake, Shan Hills, de staat Rakhine en Putao gaat, kunnen vooral tijdens het winterseizoen de nachten koud zijn vanwege hoogte en is het dus raadzaam om een ​​trui of vest voor de avonden mee te brengen.

Thanaka
De geelwitte thanaka wordt vaak toegepast op de gezichten van mensen. Het is gemaakt van hout van verschillende bomen en wat water. Afgezien van de cosmetische schoonheid, biedt thanaka ook bescherming tegen zonnebrand en geeft het een verkoelend effect.
Stekkers en voltage
Myanmar heeft 220-230 Volt. Het is raadzaam om een ​​zaklamp mee te nemen, want stroomstoringen kunnen optreden door het hele land. Birma gebruikt de Britse 3-pins stekker, evenals de ronde 2 pin-stekker, maar omdat systemen variëren, word je aangeraden om een ​​multi-purpose-adapter mee te nemen. Stroomstoringen komen frequent voor, met name in de maanden april-september. Maar de meeste hotels hebben betrouwbare power back-up, hoewel dit vaak niet voor de airconditioning is. Sommige bestemmingen (Ngwe Saung en Mrauk U) hebben geen regelmatige stroomvoorziening en hotels werken alleen met generatoren.

Internet en mobiele telefoons
Steeds meer delen van het land hebben beschikking over internet. Vooral in de toeristische gebieden hebben hotels meestal WiFi. In buitengebieden is toegang beperkter. 
Myanmar heeft ook de mobiele telefoon in razend tempo omarmd. Je kunt een SIM kaart voor weinig geld kopen in de toeristische gebieden en op luchthavens.
Souvenirs
Myanmar is vooral bekend om zijn lakwerk, edelstenen en sieraden. Lakwerk is vooral beschikbaar in Bagan, maar ook in Mandalay en Yangon. Edelstenen en sieraden kunnen worden gekocht bij een erkende winkel en overheidswinkels in Yangon, Mandalay en andere grotere plaatsen. Zijdewevers, tapijtmakers, houtsnijders en zilversmeden zijn grotendeels gebaseerd in Mandalay. Afdingen is gebruikelijk bij het kopen van souvenirs. Prijsverlagingen tot 30% zijn niet ongewoon.
Sieraden voldoen over het algemeen niet aan de internationale normen voor ontwerp en vakmanschap. In feite is het vaak geen 'goud', maar verguld zilver. Bij aankoop van edelsteen en sieraden moet je een ontvangstbewijs van een officiëel erkende dealer hebben, die nodig is voor de uitvoer van deze goederen. Koop geen antiek of religieuze beelden, omdat de herkomst twijfelachtig is en ze kunnen niet worden geëxporteerd. Negeer sjacheraars die je benaderen om vreemde valuta te wisselen, of om edelstenen van dubieuze kwaliteit te verkopen. Export van antieke of archeologisch waardevolle voorwerpen, Boeddha beelden en edelstenen zonder ontvangst bewijs van een officiële dealer is strikt verboden.

Fooien
Fooi geven is heel gebruikelijk in Myanmar. Salarissen zijn laag en fooien worden zeer gewaardeerd als extra inkomsten.


Openingstijden
Winkels: din-zon 10:00am – 17:00pm
Museums: gesloten op maandag
Overheid: meestal maa-vrij 9:30am 16.30pm
Banken: maa-vrij 10:00am 14:00pm
In Myanmar worden verschillende soorten stekkers gebruikt. Het is handig om een adapter mee te nemen. Een wereld adapter SKROSS World Travel Adapter Pro kun je later ook in andere landen gebruiken.