Lokale gewoonten


Groeten
Je wordt begroet door beide handen, tegen elkaar gevouwen voor het lichaam en een lichte buiging. Het wordt zeer gewaardeerd als je de groet op dezelfde manier beantwoord. Neem je hoed of pet af als vorm van respect.

Tempelgewoonten
Toon respect en ga niet schaars gekleed een tempel in. Schouders moeten bedekt zijn en een broek of rok tot over de knie. Je moet schoenen altijd uittrekken voordat je de tempel betreedt, evenals een hoed of pet. Als je gaat zitten, draai dan de onderkant van je voeten weg van een heilig beeld of een monnik. Een monnik mag geen vrouw aanraken of aangeraakt worden. Respecteer deze gewoonte. Tempels worden vnl. onderhouden door giften, dus een kleine donatie als je weggaat is welkom.

Fotograferen
Laos geeft gelegenheid voor fantastische foto's. Als je monniken of mensen fotografeert, vraag ze om toestemming. Zeker bij het ochtend ritueel van aalmoezen geven zie je de laatste tijd respectloze 'paparazzi'. Doe hier niet aan mee !
Als mensen bezwaar maken, respecteer dat. Er zijn mensen die geloven dat hun ziel wordt weggenomen als je ze fotografeert.

Fooien
Het is niet noodzakelijk om fooi te geven. Realiseer je echter dat het gemiddelde inkomen erg laag ligt en dat fooien een broodnodige aanvulling op het inkomen zijn.

Afdingen
Afdingen is gebruikelijk, er staan meestal geen vaste prijzen op artikelen. Doel moet een realistische prijs zijn. Bedenk dat voor ons een dubbeltje meer of minder weinig uitmaakt. Voor de lokalen kan een paar dubbeltjes op een dag wel of geen eten betekenen.

Echtheid van artikelen
In Laos zijn er veel valse artikelen in om loop. Edelstenen en antiek zijn vaak niet echt (oud). Hou er bij het kopen hiervan rekening mee dat het strafbaar is om deze in te voeren in Europa en dit tot fikse boetes kan leiden. Antiek en waardevolle culturele/religieuze artikelen mogen niet uitgevoerd worden uit Laos (zijn soms gestolen uit tempels) en kunnen bij de grens geconfisceerd worden.
Veiligheid
Laos is een veilig land om te reizen. Maar ook hier vindt diefstal plaats, m.n. in de toeristische gebieden. Let goed op je tas en bezittingen en hou deze niet aan de kant waar de scooters rijden.  Gebruik in hotels de daarvoor aanwezige kluisjes op de kamers. Breng niemand in de verleiding door waarden te laten slingeren.
Verder moet je in afgelegen gebieden niet van de aangegeven paden afwijken. Landmijnen zijn in veel gebieden geruimd en daar is het veilig, maar in afgelegen gebieden (mn in de regio van De Vlakte der Kruiken en bij de Vietnamese grens) worden nog steeds landmijnen gevonden.

Veiligheid in verkeer
In het verkeer gebeuren veel ongelukken. Men houdt zich nauwelijks aan verkeersregels en de wegen zijn vaak in slechte staat. Vooral brommer en tuctucs rijden vaak roekeloos.  Zelf auto rijden wordt afgeraden, gezien de staat van de wegen en de verkeersveiligheid. Een auto met chauffeur huren is een betere optie.
Stekkers en stroom
Stroom is 220 volt. Meestal worden platte Amerikaanse of Europese stekkers gebruikt. Hou er rekening mee dat stroom veel uitvalt. Een zaklamp is erg nuttig !

Internet en mobiel bellen
In de meeste gebieden is WiFi aanwezig in hotels en ook vaak in restaurants. Het mobiele netwerk is redelijk betrouwbaar. SIM cards zijn overal te verkrijgen tegen een redelijke prijs.

Taal
Lao is de officiële taal in Laos. Het Lao schrift is voor ons onleesbaar. In de grote steden wordt in hotels en op toeristische plaatsen redelijk goed Engels gesproken, in de rest van het land is dat beperkt.

Openingstijden
Winkels: 7 dagen per week
7:00 – 19:00 uur, soms dicht tijdens
lunchtijd vanaf 11:00 uur
Musea: doorgaans 8:00 - 12:00
en 13:00 - 16:00, maar verschilt
per museum
Banken: doorgaans ma-vrij
8:30-15:30 uur
In Laos worden vaak platte Amerikaanse of Europese stekkers gebruikt. Het is handig om een adapter mee te nemen. Een wereld adapter SKROSS World Travel Adapter Pro kun je later ook in andere landen gebruiken. Hou er rekening mee dat stroom kan uitvallen, zeker buiten de grote steden. Een zaklamp is erg nuttig