Lokale gewoonten


Groeten
Elke Indonesiër krijgt een kick van een toerist die enkele woorden in zijn taal kan spreken. "Selamat pagi!" voor goedemorgen, "selamat malam" voor een goede nacht, en "terima kasih" voor dank u, hiermee komt je al een heel eind met de lokale bevolking. Maar een eenvoudig 'halo' (niet hallo) zal een glimlach op het gezicht toveren.

Afkomst
Er wordt gezegd dat Indonesië bestaat uit ongeveer 300 etniciteiten, wat niet helemaal waar is. Dezelfde etniciteit voor een gebied, zeg West-Java, is Sundanees, maar kan bestaan ​​uit vele sub-etniciteiten, afhankelijk van de stad. Hoewel etniciteit een standaardgedrag vertoont, is deze mogelijk niet van toepassing wanneer je eenmaal naar een andere stad gaat. Houd er rekening mee dat cultuur drastisch kan verschillen tussen plaatsen, maar de gemene deler is nog steeds dezelfde: blije, vriendelijke Indonesiërs.

Gedrag
Er is geen bijzonder gedrag bij Indonesiërs, behalve dat de meesten van hen overal kunnen slapen en veel mensen nog steeds hun handen gebruiken om te eten. In sommige gevallen kom je misschien in de verleiding om het te proberen, omdat wordt aangenomen dat eten beter smaakt wanneer het met de handen wordt gegeten. Buiten hotels en de toeristische sector, is het tempo misschien niet zo snel als verwacht, maar je bent op vakantie, dus geniet van de relaxte sfeer! Locals kunnen soms ook vuil laten slingeren envoorkruipen in de rij, maar zoals overal ter wereld is het OK om er iets over te zeggen.
Als de lokale bevolking vloekt, moet je dit niet ter harte nemen. Sommigen van hen weten de betekenis misschien niet, laat staan ​​dat ze bedoelen wat ze zeggen.

Kleding
Hoewel de meerderheid van de bevolking islamitisch is, is het op Java en Bali redelijk geaccepteerd om mouwloze tops en shorts te dragen. Wandelen in bikini-top doe je in niet, behalve wellicht in strandgebieden op Bali. Heb echter altijd een sjaal of een bedekking bij je voor de zekerheid, mocht je een bezoek brengen aan een tempel of een heilige plaats. In andere delen van Indonesië kun je het beste kleding dragen met respect voor de cultuur.

Fooien
Het is vrij gebruikelijk voor toeristen om een ​​fooi te geven, omdat de werknemers in het toerisme er deels van afhankelijk zijn, omdat ze een laag basisinkomen hebben. Meestal geef je een bedrag van IDR 20k, 50k of 100k als fooi.

Bedelen
Bedelen kom je vaak tegen in toeristische gebieden. Een aanhoudend maar beleefd 'nee' of handgebaar zou genoeg moeten zijn om ze te weigeren. Eten geven is een optie.

Afdingen
Indonesiërs begrijpen dat onderhandelen in sommige landen niet gebruikelijk is. Zolang je niet iets koopt in een warenhuis, mini-markt of een simkaart, kun je overal afdingen op kleding, producten en transportkosten. Doe het echter met een goede intentie, niet om ieder dubbeltjes van de handelaren af te persen.

Authenticiteit van artikelen
Je zult overal in Indonesië nagemaakte artikelen tegenkomen, of het nu in een winkelcentrum is of aan de kant van de weg, Indonesiërs zijn erg 'creatief'. De authentieke merkartikelen worden echter aangetroffen in de officiële winkels, waaronder ook huidverzorgingsproducten en artikelen voor de gezondheidszorg. Houd er rekening mee dat het verboden is om namaakartikelen naar Westerse landen mee te nemen en hoge boetes van toepassing kunnen zijn.

internet toegang
SIM-kaarten zijn beschikbaar op de luchthaven of een transporthub wanneer je Indonesië binnenkomt. Het is vrij eenvoudig om je te registreren, aangezien ze bezoekers helpen. Houd er echter rekening mee dat je de balie alleen moet verlaten als je internet gegarandeerd werkt. Als je het eenmaal hebt geprobeerd en de medewerker laat zien hoeveel tegoed je op je telefoon hebt, is het OK om te gaan. Als je niet van plan bent om naar verafgelegen gebieden van Indonesië af te reizen, zijn de meeste telecombedrijven prima. Maar als u van plan bent om verder te gaan, heeft Telkomsel het grootste bereik van alle telecombedrijven.

Stekkers en spanning
Standaardstroom is 220 volt. Stekkers en stopcontacten in Indonesië zijn de ronde 2-plug Noord-Europese. Extra aansluitingen in vormen van kabelverlengingen of connecties kunnen goed zijn, aangezien hotelkamers soms een beperkt aantal aansluitingen bieden.

vervoer
Vervoer in Indonesië wordt beter. De meeste belangrijke transportopties opereren online, waar je tickets online kunt krijgen. Vliegtuigen, treinen en verschillende buskaartjes kunnen worden gekocht op de officiële site of op reis-e-commerce zoals Traveloka, Tiket, Wego, Skyscanner, etc.
Voor lokaal vervoer hebben hotels meestal een eigen netwerk van chauffeurs en auto's. Taxi's zijn erg veel beschikbaar in grote steden. Het is bekend dat Blue Bird vaak chauffeurs hebben die Engels begrijpen, maar ook andere operators kunnen het soms.
Hoewel Uber niet langer in Indonesië actief is, verspreiden apps zoals Gojek en Grab zich door het hele land. Je kunt een motorfiets of een auto nemen, eventueel met een lichte uitdaging in de taal. Als je geduldig genoeg bent, is het de moeite waard, omdat ze je bijna overal naartoe kunnen brengen, zolang het maar op de kaart staat.