Klimaat Indonesië


Heel Indonesië heeft een tropisch klimaat. In het algemeen is het land verdeeld in een nat en droog seizoen. In het regenseizoen heb je hevige regen en het kan winderig zijn. Hoewel je natuurlijk gewoon in de regen kunt lopen, moet je wel weten dat het vochtig is. Daariom kun je het beste droog blijven
Tijdens het droge seizoen is de zon heet maar de lucht vochtig. Zonnebrand is noodzakelijk omdat het zonlicht overvloedig aanwezig is en de zon hoog staat. Er kunnen micro-klimaten zijn, beïnvloed door de kust.

Beste reistijd


Bestaande uit bos, rijk aan bergen en hooglanden, is het westen van Indonesië het hele jaar door reisvriendelijk.
De meest populaire tijd om te reizen is van mei tot september.
Van november tot maart kan er zware regen vallen, maar reizen is nog steeds mogelijk tijdens het natte seizoen. Ook is de lucht erg vochtig in de regentijd.

Naar het oosten toe, waarbij Bali-Lombok een overgangsgebied is, is het weer vergelijkbaar met dat op Java. Het is optimaal voor reizen van april tot november. De rest van het jaar is het mogelijk dat je af en toe zware wind of storm hebt, soms een uitdaging voor boot en zee-activiteiten. Waarschuwingen om te varen zijn vrij streng, de 'bootmensen' bepalen of er kan worden gevaren of niet.

Er zijn enkele regionale uitzonderingen. In Noord-Sumatra kan het van oktober tot januari regenen, in het zuiden tussen november en februari. Sulawesi, met zijn ongewone vorm, heeft ok wat afwijkende weer patronen en je kunt regen verwachten op het noordelijke deel van het eiland in juni en juli.

Microklimaat heeft betrekking op verhoogde gebieden die tot 0 graden kunnen bereiken, zoals in Dieng highlands and Semeru Mountain (Java), daar kun je winterkleren nodig hebben.

Tijdsverschil Indonesië

In Indonesië is het tijdens de zomertijd 5 uur later dan in Nederland, met wintertijd is dat 6 uur