Lokale gewoonten


Groeten
Je wordt begroet door beide handen, tegen elkaar gevouwen voor het lichaam en een lichte buiging. Het wordt zeer gewaardeerd als je de groet op dezelfde manier beantwoord. Neem je hoed of pet af als vorm van respect.

Tempelgewoonten
Toon respect en ga niet schaars gekleed een tempel in. Schouders moeten bedekt zijn en een broek of rok tot over de knie. Je moet schoenen altijd uittrekken voordat je de tempel betreedt, evenals een hoed of pet. Als je gaat zitten, draai dan de onderkant van je voeten weg van een heilig beeld of een monnik.
Tempels worden vnl. onderhouden door giften, dus een kleine donatie als je weggaat is welkom.
Een monnik mag geen vrouw aanraken of aangeraakt worden. Respecteer deze gewoonte. 

Fotograferen
Cambodja geeft gelegenheid voor fantastische foto's. Als je monniken of mensen fotografeert, vraag ze om toestemming. Als mensen bezwaar maken, respecteer dat. Er zijn mensen die geloven dat hun ziel wordt weggenomen als je ze fotografeert. Wees ook voorzichtig met het fotograferen van kinderen, omdat er recent maatregelen zijn genomen tegen oneigenlijk gebruik van kinderfoto's door westerlingen.

Fooien
Gebruikelijk is fooi te geven, in een restaurant of hotel, bij kapper of spa. Het gemiddelde inkomen ligt erg laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling op het inkomen.

Bedelen
In een arm land als Cambodja zie je overal bedelaars, vooral in Phnom Penh en Siem Reap. Ook zijn er gehandicapten door landmijnen. Het staat je volledig vrij om wel of niet iets te geven. Enerzijds is het in het Boeddhistisch geloof gewoon om mensen te geven die minder bedeeld zijn dan jijzelf. Anderzijds zijn het vaak juist kinderen aan wie je wilt geven, maar ben hierin terughoudend. Ze moeten het geld meestal afstaan aan familie en je stimuleert ze niet om op een andere manier hun geld te leren verdienen. Geef ze eten of aandacht !

Afdingen
Afdingen is gebruikelijk, vooral in de toeristische gebieden. Doel moet een realistische prijs zijn. Bedenk dat voor ons een dubbeltje meer of minder weinig uitmaakt. Voor de lokalen kan een paar dubbeltjes op een dag wel of geen eten betekenen.

Echtheid van artikelen
In Cambodja zijn er veel valse artikelen in om loop. Edelstenen en zilver zijn vaak niet echt. Ook worden er nog wel eens souvenirs verkocht, waarvoor (zeldzame) dieren of schelpen zijn gebruikt. Laat deze liggen en bevorder de roof op deze dieren niet ! Hou er bij het kopen van bovenstaande artikelen rekening mee dat het strafbaar is om deze in te voeren in Europa en dit tot fikse boetes kan leiden.
Veiligheid
Cambodja is een veilig land om te reizen. Maar ook hier vindt diefstal plaats, m.n. in de toeristische gebieden. Let goed op je tas en bezittingen en hou deze niet aan de kant waar de scooters rijden. Draag geen opzichtige juwelen. Gebruik in hotels de daarvoor aanwezige kluisjes op de kamers. Breng niemand in de verleiding door waarden te laten slingeren. Loop in het donker niet in afgelegen steegjes. Prostitutie, kinderhandel en HIV is een probleem in Cambodja. Ben gewaarschuwd.
Verder moet je in afgelegen gebieden niet van de aangegeven paden afwijken. Landmijnen zijn in veel gebieden geruimd en daar is het veilig, maar in afgelegen gebieden worden nog steeds landmijnen gevonden.

Veiligheid in verkeer
Vooral brommer en tuctucs rijden vaak roekeloos. Zeker 's avonds moet je opletten ! Wacht liever even met oversteken, zeker als je kinderen bij je hebt. Zelf rijden in auto wordt niet aangeraden, gezien de staat van de wegen en moeilijkheden rondom een geldig rijbewijs. Een auto met chauffeur huren is een betere optie. Een brommer berijden kan in principe wel, hoewel het niet echt wordt aangeraden.
Stekkers en stroom
Stroom is 220 volt. Meestal worden platte Amerikaanse of Europese stekkers gebruikt. Hou er rekening mee dat stroom kan uitvallen, zeker buiten de grote steden. Een zaklamp is erg nuttig !

Internet en mobiel bellen
In de meeste hotels is Phnom Penh en Siem Reap is WiFi aanwezig. In deze steden is ook het mobiele netwerk redelijk betrouwbaar. Echter, buiten deze steden is internet vaak langzaam of helemaal niet en het bereik van het mobieke netwerk soms beperkt.

Taal
Khmer is de officiële taal in Cambodja. Het Khmer schrift is voor ons onleesbaar. In de grote steden wordt in hotels en op toeristische plaatsen Engels gesproken, daarbuiten spreekt men weinig Engels.

Openingstijden
Winkels: 7 dagen per week
7:30 – 18:00 uur, soms dicht lunchtijd vanaf 11:00 uur
Musea: doorgaans 8:00 - 17:00.
Royal Palace Phnom Penh gesloten tussen middag (11:00 am - 14:00 pm) en soms onverwacht als Koning Noroddom Sihamoni bijzondere ceremonies heeft.
Banken: doorgaans ma-vrij
8:00-15:00 uur
monniken Cambodja
In Cambodja worden vaak platte Amerikaanse of Europese stekkers gebruikt. Het is handig om een adapter mee te nemen. Een wereld adapter SKROSS World Travel Adapter Pro kun je later ook in andere landen gebruiken. Hou er rekening mee dat stroom kan uitvallen, zeker buiten de grote steden. Een zaklamp is erg nuttig