Kom ook dicht in de buurt van orang-oetangs in Indonesië

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 13 februari 2020
Reiziger: Carla Rijnders
De laatste jaren hebben de orang-oetangs het erg zwaar. Er is veel ontbossing van het laaglandbos op Borneo en Sumatra – hun natuurlijke habitat – en zonder ruimte om te leven, kunnen ze niet overleven.

Daarom waren we zo blij toen we hoorden over de Borneo Orang-Utan Survival (BOS) Foundation. Deze Indonesische non-profitorganisatie is in 1991 opgericht en toegewijd aan het behoud van de orang-oetang in Borneo en zijn leefgebied. Ze werken samen met lokale gemeenschappen, het Indonesische ministerie van Bosbouw en internationale partners om dit te doen.

Ze zijn in 1991 vanuit niets begonnen. Zoals gezegd is er veel ontbossing in het gebied, dus het eerste dat moest gebeuren was het planten van schaduwbomen. Deze gaan de bodemerosie tegen, en zorgen daardoor dat infiltratie van het water verbeterd word.
Pas als dit eenmaal is gedaan, konden bomen en planten worden geplant die lijken op het oerwoud dat er vroeger was. Het was een hoop werk voordat de orang-oetangs zelfs maar in het spel kwamen. Maar toen dit eenmaal goed was opgezet kon de BOS Foundation in 1999 eindelijk met het herintroductieproject van start. En dit gaat best goed! In de afgelopen jaren waren ze in staat om 465 orang-oetangs in het wild vrij te laten, hieruit kwamen nog eens 19 in het wild geboren baby’s, en dit allemaal op de 4.606km2 regenwoud die ze onder hun hoede hebben. Hoe geweldig is dat?

Als je net zo enthousiast word van dit soort nieuws als wij, dan is misschien de 3-daagse Samboja Orang-Utan Ontdekking in Kalimantan iets voor jou! Tijdens deze 3 dagen kun je deze ongelooflijke wezens observeren.  Fruitbomen planten om het gebied waarin ze wonen te ondersteunen. Genieten van wat vrije tijd door te wandelen in dit verbazingwekkende regenwoud en op  een kanotocht te gaan op de zwarte rivier. Gedurende deze tijd zal je zoveel meer te weten komen over het gebied, orang-oetans, slurfapen, de zonnebeer en nog veel meer flora en fauna!

We hopen dat je net als ons zult genieten van deze gedenkwaardige ervaring!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.