Wanneer reis je het beste naar Zuidoost Azië?

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 16 januari 2020
Reiziger: Carla Rijnders
Reizen door Vietnam, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Cambodja of Laos is iets wat je het hele jaar door kan doen. Ja, je hebt moesson seizoenen in deze landen, welke je strand vakantie goed kunnen verpesten, maar als je de prachtige tempels van Luang Prabang voor jezelf wilt hebben (of bijna dan...) en je vindt een beetje regen niet erg, dan is reizen in het regenseizoen misschien wel wat voor jou!

Elke seizoen heeft zo zijn voor en nadelen, en dat maakt het wat moeilijker om te kiezen wat de beste tijd is om hier rond te reizen. Daarom wilden we je een overzicht geven van de verschillende seizoen in ieder land, zodat je een goede beslissing kan maken voor jezelf.

Vietnam
Vietnam is een dun, lang en uitgestrekt land, met verschillende seizoenen van noord naar zuid. Hierom hebben we het land in kleine stukjes gehakt.

Noord Vietnam: In het noorden van Vietnam hangt het een beetje af van waar je precies bent. Laten we het daarom nog maar eens verdelen in Noord Vietnam en het bergachtige gebied.
In Noord Vietnam zie je dat er vier duidelijke seizoenen zijn. Vanaf november is er een zachte herfst; het weer rond deze tijd is koel en droog. In december begint de winter, met gemiddelde dagelijkse hoogtes van 20°C. Vanaf maart stijgt de temperatuur langzaam, wat voor een heerlijke lente zorgt. Het is nog steeds droog, maar dit verandert in april, wanneer het natte, warme seizoen van start gaat. Mei tot augustus zijn de warmste maanden met een temperatuur van rond de 32°C. Let van augustus tot september op wanneer je de kust bezoekt, aangezien er in deze tijd een grote kans op tyfoons is.
In het gebergte is het weer een beetje anders, voornamelijk als je naar de temperaturen kijkt. In de winter kan het best koud worden en is het zelfs mogelijk dat het sneeuwt. Zorg er voor dat je warme kleren meeneemt, aangezien er hier geen verwarming is in de huizen. Het regenseizoen van mei tot september maakt het moeilijk om te reizen in dit gebied, vooral als je hier speciaal komt om te trekken.

Kijkende naar het weer, raden wij aan om hier te reizen van april tot juni en van september tot november.

Centraal Vietnam: Hier is het hele jaar door relatief warm, maar de bergketens tussen Hue en Hoi An zorgen voor een verandering van het klimaat. Dit houdt in dat van Hoi An naar het zuiden het weer aangenamer en droger is dan in Hue en de noordkant van de regio. Dat gezegd hebbende, valt het regenseizoen hier van september tot december, met mogelijke tyfoons van oktober tot november. Van half januari tot eind augustus is het weer hier warm en droog.
Om deze reden raden we het aan om hier heen te komen van mei tot juni.

Zuid Vietnam: het klimaat ligt hier niet echt aan de temperatuur – die het hele jaar door rond de 30-35°C ligt. December is de koelste maand, en de warmste maanden rond april en mei. Als er niet zo veel verschil zit in de temperatuur, kijken we naar de regen, want hier zie je wel een duidelijk verschil in. December tot april zijn de droogste maanden, en vanaf mei begint het regenseizoen welke tot oktober duurt. November is echt een tussenseizoen waarin het langzaamaan droger word. Gedurende deze tijd kun je droge ochtenden verwachten met zware regenbuien in de middag. De beste reistijd volgens ons is dan ook van november tot februari.

Laos
Laos heeft een vrij eenvoudig klimaat als je het met Vietnam vergelijkt. Het land is niet zo uitgestrekt en beschikt ook niet over een kustlijn. Hier heb je drie seizoenen – het koele droge seizoen van eind oktober tot maart, wanneer de temperaturen liggen tussen de 20-25°C. In de hoger gelegen gebieden kan het rond deze tijd wel kouder zijn!
Vanaf maart begint het warmer te worden, wat je naar het warme seizoen brengt die tot juni duurt. In deze periode ligt de temperatuur rond de 35°C. In juni begint het regenseizoen, wat er voor zorgt dat de temperatuur weer een beetje afkoelt. Het regenseizoen duurt tot begin oktober, met zeer natte maanden in augustus en september. Tijdens deze periode kan het moeilijk zijn om bepaalde delen van het land te bereiken door het slechte weer in combinatie met de slechte infrastructuur.

Kijkende naar het weer raden wij het aan om van oktober tot maart rond te reizen in Laos, in de hoge gelegen gebieden kan dit zelfs tot juni.

Cambodja
Het volgende land – Cambodja! Dit land heeft waarschijnlijk het makkelijkste klimaat in de regio. Hier heerst een tropische klimaat en is het warm in het grootste gedeelte van het land. Alleen in de hoger gelegen gebieden van Ratanakiri en Mondulkiri is het iets koeler.
Het droge seizoen in Cambodja loopt van oktober tot eind april. Gedurende deze tijd zul je merken dat het van oktober tot december koeler is, met temperaturen van rond de 28°C. In februari begint de warmte te stijgen, tot het in april en mei tot het hoogtepunt komt met temperaturen rond de 37-40°C. Gelukkig begint rond deze tijd van het jaar ook het regenseizoen, wat er voor zorgt dat het weer een beetje afkoelt.
De ideale reisperiode in Cambodja ligt volgens ons dan ook van november tot maart, wanneer het weer droog is en de temperaturen aangenaam zijn. Let er wel op dat het droge en natte seizoen een grote invloed heeft op het Tonle Sap meer – neem met ons contact op om uit te vinden wat de beste tijd is om hier te reizen.

Myanmar
In Myanmar vind je drie seizoenen; het koele seizoen (oktober tot februari), het hete seizoen (maart tot mei) en het regenseizoen (dit verschilt een beetje in het land, maar is rond juni tot september). Hoewel er drie verschillende seizoenen zijn in Myanmar, kan je het land goed bezoeken het hele jaar door. Dat gezegd hebbende, raden wij het aan om naar Myanmar te gaan van oktober tot maart. Dan is het droog en niet al te warm. Houdt er in het regenseizoen rekening mee dat sommige regio’s ontoegankelijk worden en sommige zelfs helemaal dicht gaan ter voorbereiding van de harde wind en hevige regenval die de kust jaarlijks te voorduren krijgt.

Sri Lanka
Sri Lanka is over het algemeen het hele jaar door te bezoeken. Tijdens de zomermaanden (mei tot oktober) raden we aan richting de oostkust en de noordelijke regio's te gaan voor droog, zonnig weer en rustige zee, omdat de west- en zuidwestkust op dat moment regen en ruwe zeestromingen kennen. Het westen en zuidwesten genieten van favoriete weersomstandigheden tijdens de wintermaanden (november tot april), wanneer het moessonseizoen vervolgens naar het oosten en het noorden gaan. Zoals met veel Zuidoost-Aziatische bestemmingen, wordt de periode van december tot half april beschouwd als het piekseizoen in Sri Lanka.

Thailand
En dan zijn we aangekomen bij het laatste land op onze lijst – Thailand. Hier zijn drie verschillende seizoenen; regenachtig (mei tot oktober), koel (november tot februari) en warm (maart tot mei). Wanneer we kijken naar de verschillende seizoenen in Thailand, is het regenseizoen toch wel het meest onvoorspelbaar. Dit is dan ook belangrijk om mee te nemen als je je reis hier heen plant. Tijdens deze periode zijn er buien in de middag, met langdurige regen in de maanden augustus en september, wanneer je vooral saaie, grijze luchten zal zien. Om deze reden adviseren wij om Thailand van november tot maart te bezoeken, wanneer er veel zon en blauwe lucht is, en de temperatuur nog niet te warm is.
Als je naar Thailand komt voor de stranden, kan je het beste richting het zuiden gaan, waar je een twee weerssysteem hebt waardoor je bijna iedere dag van het jaar kan genieten van het strand. Ga van januari tot september naar de oostkust (zoals Koh Samui en Koh Phangan) en naar de westkust (met bestemmingen als Koh Chang, Phuket, Krabi en nog veel meer) van oktober tot april.

Wil je meer informatie over het reizen door Vietnam, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Cambodja en Laos, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onze website of Facebook! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.