Wanneer is het Nieuwjaar ?

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 26 december 2019
Reiziger: Carla
Het is bijna zover: Nieuwjaar. Onder de kerstboom worden in Europa, Amerika en Australie allerlei goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Ook in Azië begint men op Nieuwjaar met een schone lei. In Vietnam en China worden dan bijvoorbeeld schulden afbetaald, nieuwe kleren gekocht, cadeautjes aan de kinderen gegeven en krijgt het huis een volledige poetsbeurt. Toch valt Nieuwjaar in China en Vietnam niet op dezelfde dag als hier in het Westen, maar (dit jaar) op zaterdag 25 januari 2020.

Tet in Vietnam
Op 25 januari 2020 is het in Vietnam Tet (Tết Nguyên Đán ) oftewel Nieuwjaar, een feest dat drie dagen duurt. De voorbereidingen zijn nu al in volle gang met feesten en gezellige markten. 'Geluksgeld' is ook een bekend onderdeel van Nieuwjaar in Vietnam. Kinderen spreken hun wens uit tegen hun voorouders en worden vervolgens beloond met geld in een mooi rood, versierd zakje. De briefjes moeten het liefst nieuw zijn en zo wordt geluk doorgegeven. En natuurlijk is ook lekker eten een speciaal aspect van de viering. Het traditionele rijst gerecht Banh Chung wordt dan volop geserveerd. En natuurlijk zijn er uitbundige drakendansen, leeuwendansen en vuurwerk om de slechte geesten te verdrijven.

Boun Pi Mai in Laos,
Choul Chhnam Thmey
in Cambodia
Songkran in Thailand,
Thingyan Water Festival
in Myanmar
Sinhala & Tamil New Year in Sri Lanka
Als wij het nieuwe jaar alweer begroet hebben en de kou en sneeuw (hopelijk) alweer achter de rug hebben, begint het nieuwe jaar eindelijk in veel landen in Zuidoost Azië. Tussen 13 en 16 april 2020 (Sri Lanka 12-14 april) wordt het begin van het nieuwe jaar gevierd. Nieuwjaar is het meest populaire feest in deze landen en wordt elk jaar uitgebreid gevierd. Met water worden de zonden van het afgelopen jaar weggespoeld, wat uitloopt in een heel waterfestijn ! Ook als toerist kun je goed Nieuwjaar met de lokale bevolking meevieren. Je wenst iemand gelukkig nieuwjaar door degene met wat nat te maken en daarbij gelukkig nieuwjaar te wensen!

In Indonesië vieren ze zelfs 4 verschillende oud en nieuws!
Ze hebben het Gregoriaanse Nieuwjaar (1 januari), Chinees Nieuwjaar (25 januari), Isra Mi'raj van de profeet Mohammed (22 maart) en Nyepi Holy Day (Hindoe-Nieuwjaar Bali) (25 maart)

Wees dus niet verrast wanneer verschillende culturen verschillende feestdagen vieren voor Nieuwjaar!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.