Is het een goed idee om nu naar Myanmar te reizen?

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 7 juni 2018
Reiziger: Carla Rijnders
In 2011 heropende Myanmar (of Birma) zijn grenzen opnieuw, nadat het werd gesloten door een onderdrukkend regime. Dit betekende dat het na lange tijd mogelijk was om alle prachtige plekken hier te verkennen. Een aangezien de internationale boycot op reizen rond dezelfde tijd werd opgeheven, beleefde Myanmar in de loop van de jaren een enorme groei in het toerisme.

En is het ook helemaal niet zo vreemd dat Myanmar zo populair is geworden. Dit land heeft zoveel te bieden: het geweldige Bagan en andere tempels, prachtige eilanden en stranden, ongelooflijk vriendelijke mensen, de Shwedagon Pagoda, de Golden Rock  pagoda op de rand van de Kyaiktiyo berg, en de heerlijke lokale keuken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige meren – zoals het Inle Meer – en de ongelooflijke natuur die je hier kunt vinden. Allemaal goede redenen om dit interessante land te bezoeken.

Maar helaas is het bezoeken van dit land op moreel vlak weer vertroebeld. Er zijn veel verhalen in het nieuws over de voordurende vervolging van de Rohingya’s. Dit is al lang aan de gang, en niet iets nieuws voor het land. In 1982 werden de Rogingya’s namelijk niet erkend als één van de 135 officiële etnische groepen van het land. De VN roept sindsdien de regering van Myanmar op om alle militaire operaties tegen de islamitische minderheid te beëindigen, maar tot nu toe zonder resultaat...

Het is duidelijk dat dit de vraag oproept of het veilig is om Myanmar te reizen. Maar ook of het ethisch verantwoord is om dit te doen.

Om de eerste vraag te beantwoorden – is het veilig om hierheen te reizen? Over het algemeen – ja, het is veilig om naar Myanmar te reizen. Plaatsen zoals Yangon, Inle Lake, Bagan, Mandalay en nog veel meer hebben geen reisbeperking voor toeristen. Ze vormen geen risico, en je zou hier niet eens weten dat er een probleem is in dit land. Echter, en ja er is altijd wel een ‘echter’ in deze situatie, moet je demonstraties en grote bijeenkomsten vermijden. Daarnaast wordt het ook aangeraden om alle niet-essentiële reizen te vermijden naar de staten Kachin, Northern Shan en Rakhine (met uitzondering van het toeristenoord Ngapali en reizen tussen het resort en de luchthaven van Thanwe). Check voor vertrek altijd of de regering wijzigingen heeft gemaakt in het reisadvies. Maar BeenInAsia laat je natuurlijk niet naar deze gebieden gaan.

Dus nu de vraag, is het ethisch om hierheen te reizen? Deze vraag kunnen we helaas niet voor je beantwoorden. Zoals gezegd is het probleem niet nieuw voor het land, maar het is wel iets dat de reputatie van het land bederft... De tours en reizen die door BeenInAsia worden georganiseerd, blijven altijd weg van de gebieden die als niet-essentieel zijn gemarkeerd. Daarnaast werken we met lokale bedrijven zodat de verdiensten ten goede komen aan lokale gemeenschappen. In de afgelopen jaren hebben lokale mensen massaal geïnvesteerd in toerisme en hebben ze toeristen echt nodig om hun investeringen terug te verdienen en geen financiële problemen te krijgen. Op deze manier hopen we mensen op een veilige manier naar dit prachtige land te kunnen brengen en hierdoor een kracht te zijn voor het goede van dit land, en economische voordelen te bieden aan de gemeenschappen die afhankelijk zijn van toerisme voor hun levensonderhoud en toekomst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.