Ervaar de rijstcultuur van Laos

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 4 januari 2018
Reiziger: Carla Rijnders
Laos heeft een zeer divers landschap, maar dit land, dat slechts zo’n 6 keer groter is dan Nederland, bestaat voor 70% uit bergen, plateaus en rivieren. Sommige van de bergen in het noorden liggen zo’n 2.800 meter boven de zeespiegel en zijn bedekt met ondoordringbare bossen. Maar de hoge en lage plateaus die het land rijk is, zijn de perfecte plaats voor de rijstteelt.

Niet alleen is rijst hier belangrijk voor de nationale voedselvoorziening, maar ook voor de economie. Het is het belangrijkste gewas dat kan worden gekweekt tijdens het regenseizoen. In de jaren ’80 nam het zelfs meer dan 80% van de landbouwgrond in beslag! Hoewel dit door de jaren is gedaald, is rijst nog steeds uiterst belangrijk voor het land.

Voor veel mensen die Azië bezoeken en zelf niet uit deze streek komen, blijft het een raadsel hoe deze kleine plant wordt gekweekt, geoogst en perfect bereid kan worden. En hier komt de Living Land Farm in Laos in beeld. Enkele jaren geleden werd deze boerderij opgericht om lokale boeren voor te lichten over duurzame bouwtechnieken. Van hieruit kwam het idee om deze kennis ook met toeristen te delen.

Tijdens een bezoek hier, leer je de 14 (!) stappen om een perfect bord met rijst op tafel te krijgen. Van het selecteren van de juiste graan, tot het oogsten, en natuurlijk het eten van dit oh zo populaire Aziatische gerecht, die je op zo veel verschillende manieren kan eten. Deze ongelooflijke landbouwervaring geeft je een zeldzame blik in de levens van traditionele rijstboeren in Luang Prabang. Je kunt zelfs je handen vuil maken tijdens het ploegen van het land, met behulp van waterbuffel Suzuki! En natuurlijk mag je de heerlijke rijst ook proberen.

Ga met ons mee, en breng een bezoek aan de Living Land Farm in Luang Prabang. Waarna we een bezoek brengen aan de beroemde Kuang Si Waterfal, waar je kunt zwemmen, ontspannen en een wandeling door de jungle kan maken. Meer informatie vind je hier

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.