De vechtkunstvorm van Thailand

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 22 november 2017
Reiziger: Carla Rijnders
Het lijkt er bijna op dat Muay Thai, de vechtkunstvorm van Thailand, altijd al bestaan heeft. En dat is ook bijna zo. In het Boeddhistische jaar 1238, werd het Thaise leger gevormd. Dit leger moest de hoofdstad, inwoners van de stad en de omliggende dorpen verdedigen. De soldaten leerden al snel hand-tot-hand-gevechten, hoe wapens te gebruiken én hoe ze hun hele lichaam als wapen konden gebruiken. Deze vorm van kunst evolueerde uiteindelijk tot Muay Thai, de nationale sport van Thailand, waar de Thai enorm trots op zijn!

Het verschil tussen Muay Thai en ander boksen is dat je met Muay Thai je vuisten EN je ellebogen, benen, scheenbenen en voeten mag gebruiken. Daarom wordt het ook wel de “Kunst van de acht ledematen” genoemd, omdat de vechters altijd acht verschillende stoot technieken hebben. Ze gebruiken bijvoorbeeld hun knieën als scherpe dolken, onderarmen en schenen als harnas om de klappen te blokkeren. Toen wapens populairder werden in de oorlog, en hand-tot-hand vechtvaardigheden minder belangrijk waren, verhuisde Muay Thai van het slagveld naar de ring.

Door de jaren heen werd Muay Thai steeds populairder bij de arme en gewone mensen, en langzaamaan ook bij de hogere klassen en het Koningshuis. De eerste koning van Sukhothai stuurde zijn twee zonen naar school om de kunst van Muay Thai te leren, omdat men dacht dat goede strijders dappere leiders zouden zijn. En dan was er ook nog Koning Prachao Sua, beter bekend als de “Tijgerkoning”. Stiekem deed deze koning mee met Muay Thai toernooien, verkleed als een gewone burger, zodat hij kon concurreren en vechten tegen prominente vechters!

Tegenwoordig kan iedereen beginnen aan Muay Thai lessen. Er zijn tal van scholen die dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse trainingsessies aanbieden voor de Thai, maar ook voor toeristen. Maar als je zelf liever niet vecht, is het natuurlijk ook mogelijk om gewoon een toeschouwer te zijn!

Een avondje Muay Thai boksen is spannend om te zien. Niet alleen vanwege de gevechten, maar ook door de Wai Kroo – dit is een traditionele dans die  in de ring wordt uitgevoerd voordat Muay Thai vechters hun wedstrijd beginnen, om zo hun vechtleraar, de sport en het land te eren, de muziek, de mensen die naar de wedstrijd komen kijken en de hele atmosfeer!
Als je geïnteresseerd bent om een gevecht te zijn, dan heb je geluk, want er is altijd wel ergens een wedstrijd aan de gang.

Hier zijn enkele plekken in Thailand waar je een wedstrijd kan zien:
  • Kawila Boxing Stadium in Chiang Mai: hier vind je de meer ‘authentieke’ Muay Thai gevechten met vechters die proberen om op het nationale podium te komen.
  • Lumpini Stadium in Bangkok: het heilige hart van Muay Thai en een droom voor iedere professionele vechter om hier een wedstrijd te hebben.
  • Patong Boxing Stadium in Phuket: te vinden op Sai Namyen Road, waar je de echte gevechten kan meemaken!
Voor meer leuke activiteiten in Thailand - neem een kijkje op onze Thailand pagina. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.