De olifanten mars in Laos

Beoordeling: Geen stemmen
Datum: 13 november 2015
Reiziger: Carla Rijnders
De Aziatische olifant is een bedreigd diersoort. Dit kan je zien door slechts te kijken naar de hoeveelheid olifanten in Laos. Op dit moment zijn er slechts 900 olifanten  in Laos, een land dat ooit bekend stond als het “Land van een Miljoen Olifanten”. Als deze trend doorzet zal de olifant, het grootste zoogdier ter aarde, binnen 50 jaar volledig verdwijnen uit de bossen van Laos. Dit zal niet alleen een verlies zijn van een prachtig wezen, maar ook het einde van een eeuwenlange cultuur.

Om deze reden werd de Olifanten Karavaan in het leven geroepen door The Elephant Conservation Center en Xayaboury provincie. Dit alles onder hoog beschermheerschap van onder andere de minister-president, diverse ministeries en gouverneurs en de directeur-generaal van UNESCO (Werelderfgoed).
In november en december van dit jaar zal de olifanten karavaan 630km door Laos lopen, om het bewustzijn van het lot van de Aziatische olifanten te verhogen. De karavaan zal begeleidt worden door theatrale en muzikale optredens, evenals educatieve medewerkers, waardoor het een multiculturele roadshow wordt!

Olifanten zijn een bron van trots in Azië; eeuwenlang hebben ze de mensen hier gediend. Eerst als lastdieren om goederen en mensen te vervoeren, daarna in de oorlog, en recentelijk in de toeristische industrie.
Het belangrijkste tijdens deze karavaan is dat de olifanten in een positief daglicht wordt gezet, om zo het werk om de olifanten te behouden te ondersteunen. Het doel van de karavaan is dan ook om een lopende boodschap te worden. De olifanten en hun mahouts maken deze reis om de mensen van Laos te ontmoeten en om ervoor te zorgen dat men de olifanten niet vergeten in hun tijd van nood.

In november en december zal een team van 12 olifanten door de Xayaboury en Luang Prabang provincies lopen. Zij zullen door gebieden lopen die bevolkt zijn met olifanten, maar ook door culturele bezienswaardigheden. Zo geven ze de mensen een kans om dicht bij de olifanten te komen en deel te nemen aan voorstellingen en educatieve activiteiten. Tijdens deze 53 dagen zal de karavaan langs 46  dorpen gaan. En wanneer de karavaan Luang Prabang bereikt, zullen er nog eens 8 olifanten aan de stoet toegevoegd worden om zo een unieke processie te geven in deze prachtige werelderfgoed stad.

Wil je de karavaan ook zien? Hieronder kan je zien welke plekken ze nog zullen bezoeken:
25 nov 2015: Hongsa
06 dec 2015: Luang Prabang
08-09 dec 2015: 2 dagen van voorstellingen met olifanten baci, olifanten optocht, vuurwerk en optredens

Mocht je niet in Laos zijn tijdens deze maanden, maar wil je toch dit goede doel steunen, dan kan je altijd helpen door de informatie te delen met anderen, of door een “olifanten kilometer van de hoop” te kopen via de website. Voor meer informatie hierover neem een kijkje op de Elephant Caravan website

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie:

Naam *
Beoordeling *
Reactie *
reCAPTCHA *
Velden gemarkeerd met (*) zijn verplicht.